COLLOQUIUM 2024
VIRTUAL CONTENTS

Burgerparticipatie bij het opzetten van een prestatiemetingskader in Ierland

In een casestudy die momenteel wordt beoordeeld door Research Square en is ingediend in juli 2021, analyseerden onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam het Ierse initiatief om burgers te betrekken bij het opzetten van een prestatiebeoordelingskader na een hervorming van het gezondheidssysteem. De studie, getiteld “Engaging citizen in the co-production of a health system performance assessment framework: a case study in Ireland”, was gericht op de toegepaste methode en de toegevoegde waarde van het gebruik van een burgerpanel bij de coproductie van een gezondheidssysteem prestatiebeoordeling (HSPA) kader.

Wat is prestatiebeoordeling van het gezondheidssysteem?

Het is bewezen dat prestatiemeting van het gezondheidssysteem nuttig is om actoren in het gezondheidssysteem te begeleiden om betere resultaten en zorgervaringen te bereiken. Het openbaar rapporteren van prestaties kan ook bijdragen aan verbeteringen, evenals transparantie en verantwoordingsplicht, wat zich vertaalt in meer vertrouwen bij het publiek en een gevoel van eigenaarschap van het gezondheidszorgsysteem. Er bestaan verschillende benaderingen om prestaties te meten. Health System Performance Assessment (HSPA) is een landspecifiek participatief proces, een gevestigde en breed gedragen methode om de gezondheidsstelsels als geheel te evalueren. Het is gebaseerd op een beperkt aantal indicatoren die resultaten koppelen aan systeemfuncties of -strategieën. 

Context

In 2017 lanceerde Ierland zijn Sláintecare 10-jarig hervormingsprogramma voor de gezondheidszorg. Belangrijke onderdelen van de hervorming waren de ontwikkeling van een HSPA-kader, maar ook de verbetering van het bestuur, de verantwoordingsplicht en de prestaties van het gezondheidssysteem. In 2019 gaven het Irish Department of Health (DoH) en Health Service Executive (HSE) onderzoekers de opdracht om een resultaatgericht HSPA-raamwerk te ontwikkelen, dat de gedeelde prioriteiten van meerdere belanghebbenden, waaronder burgers, zou moeten weerspiegelen.

De studie

Betrokkenheid van burgers bij participatieve beleidsprocessen sluit aan bij de bredere discussie over waardecreërende leergezondheidsstelsels. Door rekening te houden met de centrale rol van de zorgervaringen en percepties van burgers over het gezondheidszorgsysteem kan waardecreatie worden versterkt en het vertrouwen van het publiek en een gevoel van eigenaarschap worden gevoed, wat bijdraagt aan een meer patiëntgericht gezondheidszorgsysteem dat prioriteit geeft aan zorg en resultaten die belangrijk zijn voor patiënten. Hoewel de methoden voor het betrekken van belanghebbenden op zichzelf goed ingeburgerd zijn, is burgerparticipatie toegepast op HSPA-processen nog niet ingebed in ontwikkelingscycli.

Het HSPA-raamwerk is tot stand gekomen met de input van drie panels: één met gezondheidswerkers, één met beroepsverenigingen, de academische wereld en patiëntenorganisaties, en één met burgers. Dit onderzoek richt zich op het burgerpanel. Het trad op als vertegenwoordiging van het Ierse publiek en omvatte 15 mensen uit verschillende lagen van de bevolking. Deze studie onderzoekt het gebruik van methoden voor de betrokkenheid van burgers en andere belanghebbenden bij de ontwikkeling van het eerste HSPA-raamwerk van Ierland. Het heeft tot doel de methode te beschrijven die wordt toegepast in de Ierse context en na te denken over de toegevoegde waarde van het gebruik van een burgerpanel in de coproductie van een HSPA-raamwerk.

Workshop

Tijdens de workshop van het burgerpanel werden hun voorkeuren over welke informatie over het Ierse gezondheidszorgsysteem moet worden gemeten en gerapporteerd, verzameld door middel van een prioriteringsoefening. Vervolgens kregen de burgers de taak om prioritaire benaderingen en kanalen te identificeren waarmee informatie over het gezondheidszorgsysteem aan het publiek kon worden gerapporteerd. In het bijzonder presenteerden de moderatoren van het panel de meest gebruikte thema’s om te rapporteren over de prestaties van gezondheidszorgstelsels, zoals vastgesteld door een literatuuronderzoek: gezondheid en welzijn, rechtvaardigheid, toegankelijkheid, kwaliteit van zorg, sociale en financiële risicobescherming, dekking, veiligheid, reactievermogen, efficiëntie, effectiviteit, mensgerichtheid, continuïteit van zorg en coördinatie van zorg.

Na elke presentatie schreven de deelnemers op plaknotities welke maatregelen of onderwerpen hen bezighielden. Een 3-kleurenschema werd gebruikt om de mate van belangrijkheid te meten die aan een maatregel/onderwerp werd toegekend, van uiterst belangrijk tot enigszins belangrijk. Toen alle domeinen waren besproken, groepeerden de moderators van de workshop de plaknotities en produceerden ze een hittekaart die werd gebruikt om prioriteiten te verduidelijken.

Burgers vulden ook een vragenlijst in over hun ervaringen met het panel.

Resultaten

Tijdens de workshop noemden burgers 249 suggesties voor prestatiemetingen van het gezondheidssysteem: 153 als extreem belangrijk, 79 als belangrijk en 17 als enigszins belangrijk. De domeinen met de meeste voorgestelde maatregelen hadden betrekking op mensgerichtheid, coördinatie van zorg, dekking, gezondheid en welzijn en rechtvaardigheid.

Door data-analyse en consolidatie konden de onderzoekers de rangorde van thema’s van burgers vergelijken met die van de andere panels. Deze panels volgden een gelijkaardige structuur als die van het burgerpanel.

Hoewel de rangorde van onderwerpen vergelijkbaar was, bleek uit het onderzoek een grote variatie in de prioriteit die door het burgerpanel aan elk domein werd toegekend in vergelijking met de andere panels. Opvallend was dat de topdomeinen voor de burger (mensgerichtheid, coördinatie van zorg en dekking) door de interne en externe stakeholderpanels minder prioriteit kregen. Omgekeerd kregen thema’s die door het burgerpanel minder werden geprioriteerd, zoals toegankelijkheid, responsiviteit, efficiëntie en effectiviteit, meer prioriteit in de andere panels.

Conclusies

De belangrijkste sterke punten van het onderzoek zijn de participatieve en inclusieve kenmerken van het proces van coproductie van het HSPA-raamwerk door drie stakeholderpanels op te nemen. Het gebruik van slechts één burgerpanel maakt het echter niet mogelijk om representativiteit van de Ierse bevolking te bereiken.

In dit onderzoek deelden burgerpanelleden een gemeenschappelijk begrip van wat een burgerpanel inhoudt. De meesten kwamen goed voorbereid, waren volledig betrokken bij de discussies en beschouwden hun deelname als een onderdeel van hun burgerplicht, in termen van het vertegenwoordigen van andere burgers.

Het burgerpanel prioriteerde meer mensgerichte aspecten van prestatiedomeinen in vergelijking met de interne en externe stakeholderpanels. Deze prioritering door het burgerpanel is in lijn met het uitgangspunt dat het gezondheidssysteem meer waarde, prestaties en persoonsgerichte kwaliteit van zorg nodig heeft en de noodzaak om de mening van de burgers te betrekken bij het sturen van beleid om beter in te spelen op de behoeften, verwachtingen en voorkeuren.

De auteurs beweren dat het gebruik van een burgerpanel in het kader van de coproductie van een HSPA-raamwerk de processen die volgden heeft gevormd, waarbij de herformulering van de prioriteiten door het burgerpanel de besluitvorming door de hele tijd heeft beïnvloed. Deze aanpak, gebaseerd op principes van inclusiviteit in bestuur en in het creëren van waarde in de gezondheidszorg, heeft bijgedragen aan het bevorderen van de legitimiteit, responsiviteit en verantwoording van het raamwerk bij het waarborgen van de belangen van een breder scala aan belanghebbenden.

De mening van de SPX Virtual Contents Editorial Board :

« Naast de participatieve benadering die wordt gevolgd in een gezondheidsbeleidsprogramma van de overheid, door burgers te betrekken bij de prioritering van sleutelgebieden, lijkt mij in dit artikel vooral interessant het verschil in perceptie tussen burgers en belanghebbenden (intern/extern) die betrokken zijn bij het systeem. Dit benadrukt nogmaals de noodzaak om burgers/patiënten te betrekken bij discussies rond het zorgstelsel, om ervoor te zorgen dat de ontwikkelingen ook daadwerkelijk aan hun verwachtingen voldoen. Maar bovenal zien we dat waar de belanghebbenden zich vrijwillig concentreren op structurele aspecten van het systeem, burgers er zijn om mensen eraan te herinneren dat hun prioriteit is dat de zorg rond de patiënt als individu wordt uitgedacht, gepland en uitgevoerd. »

« Dit artikel analyseert het Ierse initiatief om patiënten te betrekken bij de configuratie van een kader voor het verbeteren van de structuur in de context van de hervorming van het gezondheidssysteem, door middel van de Health System Performance Assessment (HSPA), een participatief proces dat specifiek is voor het land, goed ingeburgerd en algemeen aanvaard voor de evaluatie van het hele gezondheidszorgsysteem. In 2019 kregen onderzoekers de opdracht om een ​​resultaatgericht kader voor de HSPA te ontwikkelen met meerdere belanghebbenden, waaronder burgers. Door burgers te betrekken, wordt de discussie gefocust op ervaringen die waarde hebben, zien ze ook dat ze bij het systeem horen en dragen ze bij aan het meer patiëntgericht maken van de zorg en het prioriteren van de zorg en resultaten die belangrijk zijn voor de patiënt.

Dit raamwerk is gebouwd met de input van drie panels, met professionals, beroepsverenigingen, academies en patiëntenorganisaties, en het derde met patiënten die 15 personen vertegenwoordigd waren.

Tijdens de burgerworkshop zijn voorkeuren verzameld over hoe de informatie moet worden gemeten en gerapporteerd in een prioriteringsoefening. Ze kregen de taak om de kanalen te identificeren van waaruit informatie aan het publiek moet worden gerapporteerd, specifiek over gezondheid en welzijn, rechtvaardigheid, toegankelijkheid, kwaliteit van zorg, sociale en financiële risicobescherming, dekking, veiligheid, reactievermogen, efficiëntie, effectiviteit, mensen – centraal, continuïteit van zorg en coördinatie van zorg.

Vervolgens werd het belang beoordeeld en later werden ze gegroepeerd om een ​​prioriteitenkaart te maken. De meest prominente domeinen waren die welke verwezen naar mensgerichtheid, coördinatie van zorg, dekking, gezondheid en welzijn en rechtvaardigheid. De resultaten zijn vervolgens vergeleken met die van de andere panels.

Het interessante van het onderzoek is dat hoewel de rangorde van onderwerpen vergelijkbaar was, het onderzoek een grote variatie aan het licht bracht in de prioriteit die door het burgerpanel aan elk domein werd toegekend in vergelijking met het andere panel.

De topdomeinen voor de burger (mensgerichtheid, coördinatie van zorg en dekking) kregen minder prioriteit door de interne en externe stakeholderpanels. Omgekeerd kregen thema’s die door het burgerpanel minder werden geprioriteerd, zoals toegankelijkheid, responsiviteit, efficiëntie en effectiviteit, meer prioriteit in de andere panels.

De conclusies zijn dus dat aangezien de burgerpanelleden prioriteit gaven aan de noodzaak van het gezondheidssysteem om meer waarde te hebben, die wordt bepaald door wie de uitkering ontvangt, niet door wie het geeft, en meer kwaliteit van persoonsgerichte zorg. Het feit dat burgers worden opgenomen in het panel om het HSPA-raamwerk op te stellen, stelt de prioriteiten op de behoeften van de patiënten en bevordert de responsiviteit van het raamwerk, met respect voor alle belanghebbenden. »

This site